ARHIVA


Lopovi ukrali akumulator sa vozila kotorskih vatrogasaca

2017-05-11

Da lopovi ne prezaju ni od čega primjer je današnja drska krađa akumulatora sa jednog od dva vatrogasna vozila koja su postavljena na Mulu, neposredno uz tamošnje nekadašnje magacine Napretka.Vatrogasna vozila su pratila u stopu izvođenje radova na kanalizacionom i vodovodnom sistemu od hotela “Splendido” na Prčanju do Peluzice, jer je put od pravca Kotora bio zatvoren za saobraćaj od polovine oktobra prošle godine, pa se, u slučaju požara ovim putem ne bi moglo brzo intervenisati i tako spasiti lica i imovina od moguće vatrene stihije. To je otežavalo svakodnevni posao kotorskoj Službi zaštite i spašavanja jer je trebalo dnevno obilaziti kamione i voditi računa da u svakom trenutku budu spremni za moguću nepredviđenu akciju.Maksim Mandić, komandir Službe zaštite i spašavanja je za Skala radio kazao da je razočaran ovakvim postupkom onih koji su se drznuli da onesposobe vatrogasna vozila i time direktno ugroze sigurnost građana od Peluzice do Stoliva.“Vozilo će u najskorijem roku biti osposobljeno. Trudićemo se da što češće u različitim vremenskim intervalima obilazimo naše kamione i tako spriječimo lopove da naprave još veću štetu. Vozila će, zbog bezbijednosti građana toga dijela naše opštine, ostati na pomenutim lookacijama sve dok se put Kotor – Muo – Prčanj ne otvori za normalan saobraćaj”, kazao je Mandić. Krađa je prijavljena kotorskoj policiji koja treba da izvrši uviđaj i da pokuša da identifikuje i privede počinioce ove gnusne krađe.

Preuzeto sa Skala radija 01.06.2013

Detaljnije
Kotorski vatrogasci jedini imaju portal u Crnoj Gori

2017-05-11

Prva u Crnoj Gori kotorska Služba zaštite i spašavanja uradila je svoj portal i na taj način predstavila bogatu istoriju i tradiciju vatrogastva u Kotoru.

Vatrogasna jedinica Kotor, osnovana je kao Dobrovoljno vatrogasno društvo daleke 1867. godine i predstavlja jedno od prvih organizovanih društava za brobu protiv vatrene stihije na prostorima bivše Jugoslavije, kazao je za Skala radio Maksim Mandić, komandir kotorske Službe zaštite i spašavanja.

Društvo je djelovalo u svim akcijama gašenja požara, spašavanja ljudskih života i njihove imovine, kao i u akcijama humanosti za potrebe građana.

Poslje drugog svjetskog rata (1947.) Društvo prerasta u Profesionalnu vatrogasnu jedinicu sa skromnom opremom.

Danas Služba zaštite i spašavanja broji zapošljava 24 profesionalna vatrogasca – spasioca i sarađuje sa svojih 10 dobrovoljaca.

Svi zaposleni stručno su osposobljeni tako da u svakom momentu mogu kvalitetno i pravovremeno dejstvovati u svim intervencijama, kazao je Mandić.

Cilj portala je da upozna domaću i međunarodnu javnost sa aktivnostima koje Služba ostvaruje, raznovrsnim djelovanjem u svim uslovima u cilju zaštite i spašavanja imovine i lica, tehnikom kojom raspolaže, međunarodnim sertifikatima o osposobljenosti, bogatom foto dokumentacijom iz minulog vremena koja svjedoči o razvoju ove Službe kroz vrijeme, video zapisima iz novijeg doba, korisnim savjetima koji mogu da spriječe i požare preventivno djeluju, naročito u sezoni požara, kazao je Maksim Mandić, ističući da će se sajt stalno nadograđivati i pratiti sva evropska i svjetska dostignuća koja se mogu primijeniti i na našim prostorima i našim uslovima.

Preuzeto sa Skala radia 16.01.2013

Detaljnije

KOTORSKA SLUŽBA ZAŠTITE I SPASAVANJA TOKOM LJETNJE SEZONE INTERVENISALA 94 PUTA

2017-05-11

Povrijeđena tri vatrogasca

Kotorska Služba zaštite i spasavanja u minuloj ljetnjoj sezoni intervenisala je 94 puta, od čega najviše, 24 puta, na gašenju niskog rastinja dok su šumske požare gasili dva puta. Goreli su i kontejneri, vozila, kante za smeće, otpad... Lokalizovali su i vatru u sauni u kući u Orahovcu, požar u stanu na Sv. Stasiju, u trafostanici u Starom gradu... Pripadnici ove službe imali su i spečifičnih intervencija poput one kada su tragali za paraglajderistom koji je, kako su svjedočili mještani, pao u jednom grbaljskom selu. Vršili su pretragu terena za nestalom osobom u Višnjevu, spuštali su povrijeđene turiste s tvrđave San Đovani i bili angažovani na vađenju granate iz mora na Glavatima.Prema izvještaju o radu ove službe za period od 1. juna do 30. septembra, koji je na decembarskom zasjedanju prezentovan odbornicima SO Kotor, vatrogasci su nekoliko puta intervenisali prilikom otvaranja vrata stanova, a uklonili su i bocu plina koja je bila izložena suncu. Nesvakidašnje intervencije su uklanjanje zmije iz jednog stana, ali i spasavanje kućnih ljubimaca – psa i mačke.Kotorani su takođe nekoliko puta pomagali kolegama iz primorskih opština (Tivat, Ulcinj). U izvještaju, koji potpisuje komandir Maksim Mandić, navedeno je da je njihova služba u pomenutom periodu ispunila sve obaveze, i da je u ljetnjoj požarnoj sezoni preduzela mjere većeg stepena pripravnosti i prevencije, dok je raspoloživa tehnika, motorna vozila i oprema redovno održavana. Tokom ljeta vršeno je i snabdijevanje pitkom vodom mještana Donjeg Grblja. Prevezene su 253 ture vode na osnovu spiskova koji su dostavljani iz tamošnjih mjesnih zajednica, angažovana vozila su servisirana, a na cisterni je urađen generalni remont motora. Služba je obezbjeđivala i pretovar goriva na plovnim objektima u Luci Kotor.Prilikom intervencija tokom ljeta povrijeđena su tri vatrogasca, a na vozilima i opremi pričinjena su manja oštećenja.Peraško DVD „Bogoljub Brezić“ imalo je 33 intervencije, od čega jednu prilikom spasavanja lica na moru.

Preuzeto od dnevnih novina Dan 11.01.2013

Detaljnije

Veselin Mijajlović: Uspješna obuka ronilaca kotorske Službe za zaštitu i spašavanje

2017-05-11

Poštujući zakonsku proceduru Služba zaštite i spašavanja Kotor oformila je tim od pet ljudi koji od 19. oktobra učestvuje na obuci za ronioce-spasioce u Regionalnom centru za obuku ronilaca u Bijeloj. “Obuka ronilaca kotorske Službe zaštite i spašavanja organizuje se po prvi put na zahtjev te jedinice. To je nešto novo u Crnoj Gori, a nije novo u drugim državama i jedna je od obaveza vatrogasnih jedinica i službi spašavanja”, kazao je za Skala radio Veselin Mijajlović, direktor Regionalnog centra za obuku ronilaca. Rad na terenu zahtijeva obučene ljude na terenu i u vodi.Obuku u Centu pohađa pet pripadnika kotorske Službe zaštite i spašavanja iz Kotora i ona teče u najboljem redu, što se može primijetiti kroz njihovo zadovoljstvo zbog usvajanja znanja i vještina koja će im sjutra biti od velike koristi, smatra Mijajlović. “To je obuka koja se organizuje u skladu sa standardima Svjetske ronilačke federacije CMAS i predstavlja obuku osnovnog znanja iz ronjenja gdje se ronioci osposobljavaju za ronjenje do 20 metara dubine. Nakon ove obuke polaznici treba da imaju trenažna ronjenja da bi stekli uslove za usavršavanje i sticanje drugog nivoa”, kaže Mijajlović. Postoje tri nivoa u ronilačkim zvanjima a treći nivo je obuka za ronioce koji mogu da izvode ronjenje samostalno.Mijajlović smatra da je obaveza lokalne zajednice da Službi zaštite i spašavanja obezbijedi potrebnu opremu čime će se stvoriti uslovi da njihovi ronioci, u skladu sa standardima obavljaju trenažna ronjenja i svoje stečeno znanje i vještine u ronjenju upotrijebe u akcijama pružanja pomoći, sada ne samo u gašenju požara nego i u spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara na vodi. Svakoga dana ronioci imaju praktični i teoretski dio iz ronjenja. Upoznaju se sa opremom, sa sredstvima za rad na moru, za spašavanje, za pružanje pomoći. Uče fiziologiju, fiziku, hemiju, podvodnu medicinu i sve ono što će im biti potrebno u daljem radu. Nakon uspješno završene obuke. pripadanici kotorske Službe zaštite i spašavanja dobiće međunarodno verifikovan certifikat.

Preuzeto sa Skala radia 26.10.2012

Detaljnije


Kotorski vatrogasci na nosilima snijeli japanskog državljanina sa San Đovanija

2017-05-11

Kotorski vatrogasci i danas su imali intervenciju na gradskim bedemima, poviše crkvice Gospe od Zdravlja. Ovoga puta nije u pitanju bio požar. Japanski turista, šezdesettrogodišnji Lee Sangil, koji poput mnogih ovog ljeta nije mogao da odoli jedinstvenoj ljepoti bedema i pogledu od koga zastaje dah na zvanično jedan od najljepših zaliva svijeta, krenuo je u obilazak. Visoka spoljna temperatura i napor koji izaziva penjanje strmim putem ka vrhu brda učinili su da izgubi svijest i padne, srećom na plato ispred crkvice, kazao je za Skala radio komandir kotorske Službe zaštite i spašavanja. Kotorskim vatrogascima je za nezgodu japanskog turiste javio radnik Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora koja gazduje bedemima Damir Počanić u 15 sati, a vatrogasci su do povrijeđenog stigli za svega dvadesetak minuta, kazao je Mandić.Japanskog turistu su vatrogasci snijeli na nosilima do podnožja brda gdje je već spremno čekala ekipa kotorske Hitne pomoći koja ga je prebacila do Opšte bolnice. Lee je bio svjestan, ali sa visokom koncentracijom šećera u krv i zbog čega je zadržan na detaljne pretrage.Po riječima dežurne ljekarke Franović, Leeu nije ugrožen život i najvjerovatni je će, nakon pretraga uz odgovarajuću terapiju biti otpušten. Ovo je četvrta intervencija kotorskih vatrogasaca kada je u pitanju spašavanje života neopreznim turistima ovoga ljeta i apel da se vodi računa prilikom obilaska bedema i prati signalizacija koja je postavljena upravo radi bezbijednosti posjetilaca, kazao je komandir kotorskih vatrogasaca Maksim Mandić.

Preuzeto sa Skala radia 02.09.2012

Detaljnije

Piromani na djelu, danas gorjelo iznad Bigove

2017-05-11

Kotorski vatrogasci uspjeli su danas, nešto poslije 19 sati i 30 minuta, da lokalizuju požar iznada Bigove koji je izbio oko 15 sati. Gorjelo je sitno rastinje, niskogorica, ali i teško prohodna šuma. Vatra se brzo širila pomognuta maestralom koji je duvao s mora. Kako je za Skala radio kazao komandir Službe zaštite i spašavanja Kotor Maksim Mandić, vatrogasci su na lice mjesta uspjeli da stignu za 15-20 minuta i pored otežanog saobraćaja i pomanjkanja saobraćajne kulture i obaveze vozača da se sklone u stranu kada vide da su vatrogasci na zadatku. Kao da ne razumiju da od brzine njihove intervencije često zavise nečijii životi i imovina. Sa četiri vozila kotorski vatrogasci su uspjeli vrlo brzo da stave vatru pod kontrolu, ali im je trebalo puna 4,5 sata da je ugase.Vatra nije slučajno izbila, čuli smo na licu mjesta od stanovnika Bigove koji je samo par minuta prije požara tuda prošao. Jasno je da je podmetnut, ali je isto tako jasno da je to redovna pojava koja, na žalost, prolazi godina bez ikakvih sankcija za one koji to rade. Postavlja se i pitanje čemu služe naši protivpožarni avioni koji bi sa samo nekoliko naleta uspjeli da ugase ono za što je vatrogascima potrebno više sati.Pritom stradaju vozila, oprema, a o iscrpljenosti ljudi koji moraju da se probijaju kroz gustu šikaru da i ne govorimo. Ako im nije pomogla avijacija i olakša posao jeste, kao i uvijek do sada, mještanin Ivo Lazarević čija je cistijerna bila vatrogascima na raspolaganju, ali i voda i sokovi za okrepljenje. Cistijernu sa vodom uputilo je i kotorsko Javno preduzeće vodovod i kanalizacija.Kotorski vatrogasci će u toku noći obilaziti teren kako bi se uvjerili da nema opasnosti od ponovnog izbijanja vatre.

Preuzeto sa Skala radia 13.08.2012

Detaljnije
Kotorski vatrogasci spasili tri života

2017-05-11

Danas je u 17 sati i 14 minuta kotorska Služba zaštite i spašavanja dobila dojavu o požaru u stambenoj zgradi na Svetom Stasiju. Na intervenciju su upućena četiri vozila sa 13 vatrogasaca koji su na lice mjesta i pored saobraćajnog kolapsa stigli za oko 8 minuta. Vatra je već tada zahvatila stan u prizemlju, a od velike temperature i plamena počeo je da gori i stan na drugom spratu.Vatrogasci su obaviješteni od stanara zgrade da se na trećem spratu, koji je bio u potpunom dimu, nalaze dvoje djece i jedna odrasla ženska osoba čiji je život bio ugrožen.Sekunde su odlučivale i samo prisebnost i iskustvo vatrogasaca, koji su posebno uvježbani za ovakve i slične situacije, tragedija je izbjegnuta.Po riječima komandira Maksima Mandića, zbog nemogućnosti ulaska u zgradu glavnim vratima vatrogasci su pristupili spašavanju sa vanjske strane zgrade, takozvanim skalama kukačama, preko balkona od prizemlja do trećeg sprata. Sinhronizovanom intervencijom i velikim požrtvovanjem vatrogasci su uspjeli da iz zadimljenog stana izvuku dvoje djece i ženu, kojima je nakon toga ukazana ljekarska pomoć.Stan u prizemlju, vlasništvo Zorana Homena, izgorio je u potpunosti, a stan na drugom spratu, iznad Homenovog, je pretrpio manja oštećenja.Uzrok požara nije poznat, a na licu mjesta su izašli službenici kotorske Ispostave policije i kotorske Hitne pomoći.Prilikom intervencije lakše povrede zadobili su komandir Maksim Mandić i vatrogasac Duško Krivokapić, koji su, nakon medicinskog tretmana u Opštoj bolnici Kotor, pušteni na kućno liječenje. Ovo je još jedna opomena svima u ovim vrelim ljetnjim mjesecima da vode strogo računa o mogućem izbijanju požara, da ne pale vatru na otvorenom bez znanja Službe zaštite i spašavanja, da provjere elektro instalacije i da o svemu što primijete odmah obavijeste Službu zaštite na telefon 123.

Preuzeto sa Skala radia 03.07.2012

Detaljnije

Kotorski vatrogasci u potpunosti spremni za sve uslove djelovanja

2017-05-11

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore – Sektor za vanredne situacije upozorilo je da će područje naše države od danas do 5. jula biti na udaru drugog tropskog talasa. Radi se o ekstremno visokim temperaturama koje će se kretati od 38-41 stepen i predstavljaće rekordne za ovo doba godine. Pri tako visokim temperaturama postoji izražena opasnost od požara, čiji je indeks opasnosti 32 i više. Ovako visoko izražen indeks govori da se radi o ekstremnoj opasnosti od požara, kazao je za Skala radio Maksim Mandić, komandir kotorske Službe zaštite i spašavanja. Zbog toga još jedan apel stanovništvu i gostima da ne pale vatru na otvorenom, jer je opasnost od požara velika, a kazne visoke i da ukoliko primijete požar momentalno obavijeste Službu zaštite i spašavanja na telefon 123, kazao je Mandić. Danas je u Podgorici Sektor za vanredne situacije zakazao sastanak sa komandirima lokalnih službi spašavanja radi preventivnog djelovanja.Sektor je lokalnim upravama i nadležnim službama poslao upozorenje čiji je cilj pružanje kvalitetnog odgovora u novonastalim prilikama. Služba zaštite i spašavanja Kotor je u potpunosti spremna da odgovori složenim zadacima koji mogu da izazovu rekordne temperature tako da nema mjesta panici. Svi odgovorni činioci treba samo da obavljaju revnosno svoje poslove i radne zadatke. Posebno apelujemo na vozače da pažljivo i koncentrisano voze jer su pojačane gužve na našim putevima i da se kada čuju zvuk vatrogasne sirene uklone sa saobraćajnice kako bi olakšali vatrogascima da brže dođu do odredišta, poručio je Mandić.

Preuzeto sa Skala radia 29.06.2012

DetaljnijeUdružene vatrogasne jedinice Kotora i Tivta pokazale snagu zajedničkog djelovanja

2017-05-11

Zvuk sirene u trgovačkom centru KIPS u Industrijskoj zoni Kotor upozorila je na opasnost od požara.Gusti dim na krovu objekta i u visokoregalnom skladištu primijećen je u 15 sati i 25 minuta. Samo nekoliko minuta kasnije, nakon dojave dežurnog dispečera KIPS-a, snažne vatrogasne sirene skrenule su pažnju kupcima i gostima koji su se zatekli u krugu prodajnog centra.Sa samo par minuta razvučena su crijeva, postavljene skale uz objekat i počelo je gašenje. Druga ekipa, opremljena za spašavanje povrijeđenih iz objekta, sa zaštitnim maskama i kiseonikom izvukla je iz skladišta više povrijeđenih lica kojima su ekipe Doma zdravlja iz Tivta pružile prvu pomoć i vozilima ih prebacije do specijalizovanih zdravstvenih ustanova.U isto vrijeme stizale su ekipe iz Tivta, dobrovoljci iz Krtola i Perasta, sa precizno utvrđenim zadacima i dobijenim smjernicama koje su im omogućile da svoje snage lociraju na ugroženim pozicijama.Nakon 15-ak minuta, požar se stavljen pod kontrolu, a glavno komandujući Maksim Mandić, komandir kotorske službe zaštite i spašavanja proglasio je kraj uspješno okončane taktičko pokazne vježbe.Vježba je, po ocjeni iskusnih vatrogasaca koji su pratili rad vatrogasaca pokazala da su udružene snage bokeljskih vatrogasaca spremne i za najsloženije zahvate i izazove, čime su značajno smanjeni rizici od opasnosti većih razmjera, Zadovoljstvo na licima učesnika u vježbi najbolji je dokaz da se isplatio višemjesečni trud priprema u jedinicama za moguće vanredne situacije.Na naše pitanje da li je vježba uspjela i koliko je zadovoljan pokazanim, glavno komandujući Maksim Mandić nam je kazao da su četrdesetak operativnih vatrogasaca ovom vježbom pokazali da u svakom trenutku mogu da pomognu u spašavanju ljudi i objekata.Mandić se posebno zahvalio kolegama iz Krtola, Tivta i Perasta koji su stručno i efikasno izveli simulaciju gašenja požara u skladišnim prostorima.Na lice mjesta je izaslolo desetak, većinom novih vozila sa savremenom opremom čiju je efikasnost trebalo pokazati, ali i umijeće i obučenost vatrogasaca u susretu sa novom opremom, kazao je Mandić.Vatra je gašena vodom i ugljen dioksidom, vršili odimljavanje prostorija, pretragu terena i spašavanje povrijeđenih. Na pitanje koliko im je trebalo da od Kotora stignu do Kipsa i uspostave komunikaciju sa drugim jedinicama, Mandić je kazao da se radilo o tri do četiri minuta i još minut ili dva da se uspostavi potpuna komunikacija sa ostalim jedinicama koje su učestvovale u vježbi.To dovoljno govori o osposobljenosti vatrogasaca i njihovoj spremnosti da se uhvate u koštac i sa najsloženijim zadacima, zaključio je Mandić. Komandir dobrovoljaca iz Krtola Zoran Barbić je kazao da je posao odrađen veoma dobro i da je zadovoljan postignutim. Na odredište su stigli u rekordnom roku i pored vikendom pojačene frekvencije saobraćaja.Akcenat je, kaže Barbić stavljen na pretragu terena i spašavanju ljudi, na što se do sada u vježbama manje poklanjala pažnja. Barbić smatra da je pokazan zavidan nivo kolegijalnosti i drugarstva, da se tačno zna ko što od opreme ima i kako i na koji način se mogu uzajamno ispomagati i da su u potpunosti osposobljeni da ugase svaki pa i najsloženiji požar. To im garantuje višegodišnje iskustvo u zajedničkim gotovo svakodnevnim gašenjima na brojnim lokacijma u zalivu i van njega.Komandir tivatskih vatrogasaca Risto Subotić kaže da je lijepo bilo vidjeti sa čim raspolažu službe spašavanja i zaštite Kotora i Tivta, posebno kada je ljudski faktor u pitanju. On je kazao da je vježba u potpunosti uspjela i da je ubijeđen da su združeni vatrogasci pokazali da su sposobni da se uhvate u koštac sa svim problemima na koje mogu naići.Značajan doprinos vježbi dali su i predstavnici Domova zdravlja sa svojim stručnim ekipama.Oni su povrijeđenima pružili neophodnu stručnu pomoć.Kako je to do sada u više navrata bio slučaj, vježba nije izazvala interesovanje opštinskih struktura Tivta i Kotora koje su zadužene za njihovo praćenje rada. Njih nema ni u ljetnim mjesecima kada su vatrogasci uglavnom po brdovitom terenu u svakodnevnoj borbi sa vatrenom stihijom.Interesovanje nijesu pokazali ni mediji, posebno Javni servisi koji iz budžeta primaju platu za, na žalost selektivno praćenje događaja, posebno u Boki Kotorskoj. Nakon završetka vježbe KIPS je pripremio skromnu zakusku za učesnike a direktor KIPS-ovog tržnog centra u Kotoru Pero Semiz je izrazo zahvalnost i zadovoljstvo vatrogascima. On je kazao da sada osoblje ovog velikog objekta može biti znatno mirnije jer su se uvjerili da bi u slučaju vatrene stihije imao ko da ih zaštiti.

Preuzeto sa Skala radia 30.04.2012

Detaljnije
Vatrena 2011. da se ne ponovi

2017-05-11

Gradonačelnica kotora Marija Ćatović danas je primila vatrogasce iz Kotora i Perasta i u znak pažnje nagradila ih sa po 100 eura. Bez obzira na vrijeme ekonomske krize, Opština će prema ovoj službi imati posebnu pažnju, poručila je Ćatovićeva. U narednoj godini Opština će se potruditi da im se obezbijedi neophodna lična oprema, a shodno mogućnostima i da modernizuje ovu službu, kazala je predsjednica opštine. Zahvaljujući na pažnji, svjesni kako je rekao da gradonačelnica misli na vatrogasce, Maksim Mandić, komandir Opštinske službe zaštite i spašavanja podsjetio je na veoma tešku proteklu godinu u kojoj je bilo preko 270 intervencija. Ovo je bila jedna od najtežih sezona u kojoj niko nije stradao, a materijalna dobra bila su spašena u najvećoj mjeri, kazao je on. Lična zaštitna oprema i regulisanje statusa vatrogasnih vozila je ono što neophodno ovoj službi u buduće, kazao je Mandić. Krsto Žmukić u ime dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Perasta je kazao da ovo društvo, od kada je Ćatovićeva na čelu opštine, nikada nije imao sigurniji status i bolju opremljenost.On je rekao da Peraštani i Kotorani rade kao jedno društvo i da tako treba ostati. Vatrogasce je pozdravio i čestitao im nastupajuće praznike potpredsjednik opštine Andrija Popović čestitajući im na trudi i požrtvovanosti u veoma teškoj požarnoj sezoni, koja je trajala čak do kraja oktobra, poželivši im da se 2011. nikada ne ponovi.

Preuzeto sa sajta Opstine Kotor 28.12.2011

DetaljnijeGori u Krimovicama, Sutvari, Radanovićima i na brdu iznad Marovine u Kotoru

2017-05-11

Bura, a pogotvo ljudska nepažnja i nemarnost doprinose da kotorski vatrogasci nemaju predaha iako smo ušli u drugu polovinu oktobra. Jutros je izbila vatra preko puta benzinske stanice u Radanovićima đe je izgorjelo oko hiljadu kvadrata niskog rastinja.Požar je izbio oko 9 sati, a na teren je uzašlo troje vatrogasnih vozila i desetak vatrogasaca, rekao je Skala radiju Maksim Mandić, komandir u kotorskoj službi zaštite.I taman kad je ovaj ugašen, izbio je novi šumski požar u grbaljskom naselju Krimovica, pored kuće Mikelja.Na teren su izašla 4 vatrogasna vozila sa 13 vatrogasaca, a ozbiljno su ugroženi objekti koje su vatrogasci uspjeli da odbrane i pored jake bure koja umnogome otežava gašenje.“Požar se i dalje gasi. Još nije pod kontrolom, ali se nadamo da ćemo ga ugasiti do večernjih sati”, kazao je Mandić. Vatrogasci su privremeno uspjeli da požar u Kromovicama stave pod kontrolu, ali se on ponovo razbuktao i zaprijetio kućama. Vatrogasci su ponovo uspjeli da odbrane kuće.U međuvremenu je požar izbio u Sutvari, a nakon toga u brdu iznad Marovine u Kotoru u kasnijim popodnevnim satima. Ostaje i dalje pitanje ko, kako i zašto pali? Nije moguće da se čiste placevi po ovako jakoj buri. U pitanju je ipak nešto drugo što zahtijeva temeljnu provjeru.Kotorski vatrogasci su na ivici snage. Isrpljeni su četvoromjesečnim svakodnevnim susretima sa vatrenom stihijom. Prisjetimo se da je u pojedinim danima znalo da gori i na desetak mjesta istovremeno na prostoru od dvadesetak kilometara.

Preuzeto sa Skala radia 15.10.2011

Detaljnije


Kotorski vatrogasci osposobljeni i za gašenje na vodi

2017-05-11

Kotorski vatrogasci su u Luci Kotor demonstrirali gašenje požara i spašavanje na brodu “Atena”. Komandir kotorske vatrogasne jedinice Eduard Kovačić kazao je za Skala radio da je izvedena vježba na brodu “Atena” simulacija izbijanja požara na gornjem dijelu, tačnije u sobi u kojoj je smješten pomoćni motor-generator.Vatrogasci su u vježbu uključili 10 vatrogasaca i tri nova vozila. Izvedena je simulacija gašenja broda sa vodom i pjenom, ulazak u utrobu broda vatrogasaca sa kompletnom opremom, izolacionim disajnim aparatima, ulazak u samo središte vatre i gašenje požara. Vježbi su prisustvovali i pripadnici Luke Kotor koji su izveli simulaciju čišćenja vode od nafte koja se izlila prilikom požara, i posada broda koja je izvela simulaciju spašavanja posade spuštanjem čamaca u more.Vježba je, po riječima Kovačića, u potpunosti uspjela, ali ih je potrebno imati više jer se radi o prvoj vježbi kotorskih vatrogasaca koja je izvedena na nekom plovnom objektu. On je kazao da su dosta naučili i da su upotpunili teoretsko znanje i da je izuzetno značajno biti potpuno spreman za ovakve vrste intervencija, jer su najave za ovu godinu velikog broja dolaska plovila i kruzera u našu luku.Na glavama vatrogasaca bile su vidne najmodernije kacige koje glavu čuvaju.Još dio lične opreme i uz nova vozila kotorski vatrogasci će biti opremljeni po svim potrebnim standardima. Izjavu od učesnika u vježbi Luke Kotor nijesmo mogli dobiti, jer je izvršni direktor zabranio davanje izjave medijima. Pravo na to ima lice zaduženo od strane izvršnog direktora koje je više dana odsutno.

Preuzeto sa Skala radia 15.04.2011

Detaljnije


U požaru smrtno stradalo dvoje djece

2017-05-11

U naselju Lovanja, diјelu koji pripada kotorskoj opštini, sinoć oko 22 sata izbio je požar, u kojem je smrtno stradalo dvoje romske dјece, dvogodišnji G.J . rođen 3. 7. 2008. godine i dјevojčica I.J. rođena 27. juna ove godine, javio je Radio Kotor.Po riјečima njihove majke Ane Jovanović, u baraci se nalazila i sedmogodišnja sestra, koja je uspјela da se spasi i zatraži pomoć. «Bila sam u komšiluku da napunim mobilni telefon jer u baraci nemamo struje. Starija kćer kaže da je žiška iz šporeta zapalila baraku i da nije uspјela da izvuče brata i sestru. Zvali smo vatrogasnu iz Tivta, koji, da su došli ranije, spasili bi dјecu. Zato ću da ih dam na sud », kaže vidno potresena Ana Jovanović. Ona tvrdi da su je tivatski vatrogasci nakon poziva upućivali da zove kotorske, «jer taj dio naselja pripada ovoj opštini». Vatrogasci iz Tivta tvrde da su došli odmah nakon poziva, ali i da tragediju nisu mogli spriječiti. Ovu informaciju je Radio Kotoru potvrdio i komandir Vatrogasne jedinice Kotor Eduard Kovačić, koji pojašnjava kako to da ova jedinica nije primarno reagovala. «U ovom dijelu opštine, kada se sa mobilne mreže zove 123, dobija se tivatska vatrogasnica. Zato su i kolege iz Tivta i reagovali. Oni su odmah otišli po pozivu, ali i da su bili mnogo bliže, tragedija se ne bi mogla spriječiti jer je baraka od drveta i kartona bukvalno planula», kazao je Kovačić.Ana Jovanović kaže da je prvi u pomoć priskočio Šaban Sinanaj. "On je izvukao moje dijete, koje nisam uspjela da vidim jer sam šest puta padala u nesvjest. Neću dati da mi ih sahrane u Podgorici nego u Škaljare u Kotoru », kaže majka Ana Jovanović, koja za svoje četvroro djece nju i muža od opštine očekuje pomoć u smještaju. Siništaj kaže da je u namjeri da spase djecu prvo utrčao u baraku ali da je morao odustati jer su vatra i dim bili prejaki. «Utrčao sam unutra i zamalo da se ugušim. Stavio sam zatim majcu preko nosa i počeo da kopam i kopam po baraci u plamenu. Našao sam prvo bebu i izvadio je napolje, zatim i curicu, ali im pomoći nije bilo», kaže Siništaj.Istražni sudija kotorskog suda Momirka Marović, kazala je da su tijela nastradale djece sinoć prevezena u Podgoricu na obdukciju. Ona nije mogla dati više podataka zbog istrage koja je u toku, pojasnivši da u toku noći nije bilo moguće obaviti uviđaj, jer u tom naselju nema struje, tako da je mjesto događaja obezbjeđivano do jutra, kada su ponovo izašli na teren i obavili uviđaj. Osim sudije Marović prisustvovali su i zamjenik osnovnog državnog tužova Tanja Čolan i ekipa kotorske policije.Gradonačelnici Kotora i Tivta, Marija Ćatović i Dragan Kankaraš, najavili su pomoć nastradaloj porodici.

Preuzeto sa Portala Analitika 17.10.2010

DetaljnijeVATROGASNA JEDINICA - PREZENTACIJA UREĐAJA IFEX 3000

2017-05-11

U krugu Vatrogasne jedinice –Kotor, danas je održana prezentacija novog aparata za gašenje požara « Ifeks -3000», njemačke proizvodnje, jedinog te vrste u Crnoj Gori.«Riječ je o aparatu najnovije tehnologije za impulsno gašenje početnih i manjih požara. Sastoji se od dva dijela, boce pod prititiskom i rezervoara sa vodom i puške iz koje se ispaljuju vodeni hici», kaže za Radio Kotor komandir Vatrogasnice Eduard Kovačić. On ističe izuzetne prednosti aparata, koje se ogledaju u njegovoj mobilnosti, efikasnom gašenju vatre, lakom rukovanju i izuzetno maloj potrošnji vode.«Kada je riječ o cijeni aparata, ističem da smo kao dobitnici «Novembarske nagrade» Opštine Kotor, sva sredstva uložili u njegovu nabavku , a još kada služi za spašavanje ljudskih života i imovine, onda nikako nije skup», ističe Kovačić.U ovoj godini kotorski vatrogasci su intervenisali preko 230 puta, a kako ističu , praksa je odavno ukazala na potrebu da se vatrogasne jedinice opskrbe laganim, lako prenosivim uređajima, koji umjesto kubika troše po nekoliko litara vode. «Ovo je svakako rekordna godina, posebno po šumskim požarima u ljetnjem periodu, a nadamo se da u 2008 -oj nećemo imati ovoliki broj interencija», kaže Kovačić.Opštinska Vatrogasna jednica broji 22 vatrogasca i ima 8 uglavnom starijih vozila, a očekuje je i podmlađivanje voznog parka.

Preuzeto od Radio Kotora 29.12.2007

Detaljnije